NetSurfer

NetSurfer
Chestii alese. de pe net culese si nu numai...

Razboiul patentelor
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de razvann in 2011-09-12 10:52
În ultima vreme s-au întețit acțiunile depuse în tot felul de situații de încalcare a patentelor. Marii jucători de pe piața hardware și software se duelează în tot felul de situații.
Jucătorii principali sunt Apple, Google, Microsoft, HTC, Motorola. Apple a început să dea în judecată aproape pe toată lumea. După ce au lansat telefoanele din seria iPhone, ulterior și tabletele iPad, produse care au avut succes mare pe piață, ceilalți jucători au început să creeze produse oarecum similare deoarece erau dorite de public.

Pe scurt câteva procese de anul acesta:

Prin aprilie Apple a dat în judecată Samsung pentru similitudini între iPhone și Samsung Galaxy S. Apple a reusit recent să câștige o batălie cu Samsung în Germania, iar Samsung probabil nu va mai putea vinde Galaxy Tab în Germania și eventual în UE. Încă nu e clară juristicția curții din Germania asupra unei companii sud coreene. La IFA Berlin Samsung a avut interdicție pentru a prezenta Galaxy Tab 7.7.

Apple a mai dat și Motorola în judecată pentru designul tabletei Xoom, Motorola Mobility a fost achiziționată de Google. Google a dat câteva patente celor de la HTC, care dau în judecată Apple. Microsoft câstigă bani buni din vânzarea Android, niște patente încălcate....

Toate aceste războaie date între marii jucători unde duc? Sunt doar metode de intimidare? Dezarmarea concurenței? Una peste alta Apple se implică tot mai mult în încetinirea vânzărilor concureței, pe semne se simte amenințată. E adevărat că similitudini există, atât între aspectul fizic al produselor, cât și în aspectul și funcționarea software-ului.
Din toată povestea asta deduc că Samsung are capacitatea să depăsească Apple.

Samsung este unul dintre cei doi producatori pionieri ai Chomebook-urilor cu ChromeOS. Samsung a facut al 2-lea telefon Google, Nexus S, și cel de-al 3-a, Nexus Prime care urmează a fi lansat în curând. Tot Samsung va fi printre primii producători de tablete cu Windows 8 ( dacă nu chiar primul ), Windows ce va fi lansat anul viitor se pare.
Samsung reușește să aibă acces la ultimele tehnologii software și să dezvolte dispozitive din punct de vedere hardware tot mai avansate. Încet dar sigur, Samsung se va instala în fotoliul de lider al zonei de telefoane/tablete. Și de ce nu și pe segmentul televizoarelor.

Totuși, din schemă pe undeva dispare inovația. Din punct de vedere hardware tehnologia a ajuns la un nivel la care nu prea mai ai cu ce inovație să vi pentru a mări performațele. Designul se copiază ușor, software-ul poate aduce un plus de viteză în operare, dar nu poate mări performanțele hardware.

Pentru corporatii e vorba de cotă de piață și de foarte mulți bani. Dar pentru consumator ce aduc aceste razboaie? Produse mai ieftine? Produse mai puține? Produse mai performante?

Tag-uri Technorati: , , , ,

Comentarii


    Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile    Termeni si Conditii de Utilizare