NetSurfer

NetSurfer
Chestii alese. de pe net culese si nu numai...

Uzura morala
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de razvann in 2011-07-31 13:35
Viața e scurtă. Totul se uzează și devine inutil...mai repede, mai accelerat....
Toate obiectele pe care le deținem, pe care le utilizăm, se uzează și la un moment dat trebuie scoase din uz. Dar parcă durata de viață e tot mai scurtă. Tot mai des trebuie să înlocuim bunuri pe care ne bazăm în diversele activități pe care le desfășurăm.

Tehnologia avansată care este utilizată în proiectare și producție chiar nu pot duce la realizarea unor bunuri cu o durată de viață cât mai mare? Toată evoluția tehnologică a speciei umane nu poate face nimic pentru lungi durata de viață a produselor? Răspunsul corect: se poate, dar nu se dorește.

Dacă mașina, televizorul, frigiderul, telefonul ar avea o durată de viață suficient de mare cât sa depăsească durata de viață a unui om, cine și-ar cumpăra un produs nou pentru a inlocui un produs funcțional? Evident foarte puțini. Asta ar însemna ca producția unui bun să înceteze odată ce fiecare om are cate un exemplar din respectivul bun. Ecomomia nu ar mai funcționa. De fapt risipa actuală de resurse s-ar opri.Îmi aduc aminte de unitățile calculatoarelor model 286, 386, și alte modele din acceași perioadă, erau grele, aveau tablă groasă și solidă. Autoturismele de acum vreo 20-30 de ani aveau tablă solidă. Acum unitățile sunt de tablă subțire, tot felul de aliaje de prin reciclari ( e bine ca se reciclează), autoturismele au tablă mai slabă, mult plastic (care e produs secundar din petrol), durata de viață a automobilelor a scăzut, piese și manoperă scumpe. Toată lumea își dorește lucrurile cele mai noi, înlocuind bunuri funcționale, deși nu îmbunătățesc nivelul de trai.

Consumul a crescut accelerat și tendința de accelerare se menține. Totul este planificat, proiectat, totul este programat să dureze un anumit număr de ore, pentru ca mai apoi să aibă nevoie de înlocuire. Un sigur lucru se cam omite în ecuația de planificare: recuperarea echipamentelor ieșite din uz și reutilizarea lor.

Piramida deșeurilor - Uzura morală planificată

via sandmanV


Asta e realitatea. Durata de viata a componentelor electronice e programată să se incheie mai repede. Uzura morală face parte de mult din ingredientele de succes al industriilor producătoare de bunuri. Iar noi consumatorii, facem ceea ce suntem îndoctrinați să facem: să cumparăm, să consumăm.

Majoritatea părinților din zi de azi promit răsplata: " dacă ești cuminte, iți cumpără mama cadou." . Vechea sintagmă pe care eu am apucat-o nu cu mulți ani în urmă "dacă ești cuminte, primești cadou." nu mai e prea des folosită. Și copiii ce înteleg să facă? Eram cuminte și nu știam de bani, mă bucuram și apreciam orice primeam. Acum copiii înteleg că totul se cumpără cu bani, orice poate fi aruncat pentru că se poate înlocui cumpărând altceva. Sunt programati de părinți să consume....Circula un banc referitor la Mercedes, inginerii făcuseră un model cu o durată de viață foarte mare, au venit cei de la vânzări și le-au spus că vor da faliment dacă mai fabrică astfel de mașini rezistente.

Am avut mai de mult mai multe telefoane sagem, un myx5-2 și câteva myx1-2 pe la membrii familiei. Absolut toate au incetat să mai încarce bateria, deși bateriile și încarcătoarele erau funcționale, telefoanele la fel. Acum câteva săptămâni am văzut un Nokia 3310 și 6210 funcționale. Oare mai fabrică Nokia telefoane pentru care a ajuns să fie cunoscută? Programele de calculator evoluează, te obligă să iți schimbi unitatea, pentru că, fără programe noi, nu poți beneficia de tehnologii noi care apar și îngroapă alte tehnologii.

Evoluăm prin consum, cât mai mult consum.....

Tag-uri Technorati: , ,

Comentarii


    Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile    Termeni si Conditii de Utilizare